Σύµφωνα µε την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το 2022 αυξήθηκε περαιτέρω ο όγκος του εµπορίου µεταξύ Ελλάδος και Πολωνίας, καθώς αυξήθηκαν τόσο οι ελληνικές εξαγωγές στην Πολωνία όσο και οι εισαγωγές από την Πολωνία. Οι ελληνικές εξαγωγές σηµείωσαν αύξηση 8,72%, ενώ οι πολωνικές εξαγωγές σηµείωσαν αύξηση 14,43%. Το εµπορικό ισοζύγιο παραµένει ελλειµµατικό για την Ελλάδα. Η τάση αυτή είναι σταθερή την τελευταία τετραετία, κατά την οποία παρατηρείται αύξηση του όγκου εµπορίου, οφειλόµενη σε αύξηση τόσο των εισαγωγών όσο και των εξαγωγών από και προς την Πολωνία. Θα πρέπει να σηµειωθεί πως ο ρυθµός αύξησης είναι σχετικά σταθερός, µε εξαίρεση το 2018, έτος σηµαντικής αύξησης των πολωνικών εξαγωγών στην Ελλάδα.
Σηµαντικά ελλείµµατα για την ελληνική πλευρά παρουσιάζονται στις κατηγορίες των τροφίµων, των µηχανηµάτων και υλικών µεταφορών και των λοιπών βιοµηχανικών ειδών, ενώ σηµαντικό πλεόνασµα καταγράφεται σε ορυκτά καύσιµα και λάδια. Από πλευράς εισαγωγών από την Πολωνία, οι κυριότερες κατηγορίες (τετραψήφιοι κωδικοί συνδυασµένης ονοµατολογίας CN4) είναι: κρέατα βοοειδών νωπά ή κατεψυγµένα, κρέατα χοιροειδών και πουλερικών, γάλα και κρέµα γάλακτος, τυριά, λαχανικά, πούρα και καπνά, φάρµακα και προϊόντα οµορφιάς, µετρητές αερίων- υγρών ή ηλεκτρισµού. Από πλευράς ελληνικών εξαγωγών, οι κυριότεροι ελληνικοί εξαγωγικοί κωδικοί (4ψηφιοι) είναι: εσπεριδοειδή, νωπά ή ξερά, βερίκοκα- κεράσια-ροδάκινα, φράουλες- σµέουρα- βατόµουρα, ρύζι, καρποί και φρούτα παρασκευασµένα ή διατηρηµένα, πούρα και καπνά, φάρµακα, πλάκες-φύλλα- µεµβράνες- ταινίες, ελάσµατα και ταινίες από αργίλιο, ηλεκτρικές συσκευές για την ενσύρµατη τηλεφωνία, σύρµατα και καλώδια. Αναλυτικά στοιχεία των εισαγωγών και εξαγωγών µας από και προς την Πολωνία περιλαµβάνονται στο παράρτηµα της παρούσας Έκθεσης (τετραψήφιοι κωδικοί συνδυασµένης ονοµατολογίας)
Η προσπάθεια εξαγωγής ελληνικών προϊόντων στην πολωνική αγορά κρίνεται σκόπιµο να συνδυάζεται µε ενέργειες προβολής (καταχωρίσεις/διαφηµίσεις σε ΜΜΕ, προωθητικές ενέργειες in-shop, εκδηλώσεις γευσιγνωσίας κλπ.) ή/και µε συµµετοχή σε στοχευµένες εµπορικές-επιχειρηµατικές αποστολές. Ως προς συγκεκριµένους κλάδους, στους οποίους θα µπορούσε να υπάρχει ενδιαφέρον για τη δραστηριοποίηση ελληνικών επιχειρήσεων, σηµειώνεται ότι, σύµφωνα µε εκτιµήσεις ξένων και εγχώριων αναλυτών, ευνοϊκές προοπτικές διαγράφονται στους τοµείς: των τροφίµων (ιδίως των βιολογικών) και ποτών, των ΤΠΕ (ταχεία ανάπτυξη του κλάδου), της ενέργειας (έργα υποδοµής), των σιδηροδρόµων (επενδύσεις εκσυγχρονισµού µε ευρωπαϊκή χρηµατοδότηση), της αεροπλοΐας, του µηχανολογικού εξοπλισµού, των αυτοκινήτων, της χηµικής βιοµηχανίας, των κατασκευών (ανέγερση κτηρίων, οδοποιία και περιβαλλοντικά έργα) και του ηλεκτρικού εξοπλισµού.
ΠΗΓΗ
ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΒΑΡΣΟΒΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2022 ΕΠΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ ΠΟΛΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΛΛΑ∆ΟΣ - ΠΟΛΩΝΙΑΣ